En betalningsanmärkning är en notering hos ett svenskt kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningsföretag berättar om en person eller organisation anses vara opålitliga betalare. Det innebär att har man en notering hos kreditupplysningen kan man nekas som kund hos olika företag och man kan ha svårt att låna pengar av banker och liknande. En notering hos kreditupplysningen kan man få om en borgenär inlämnat en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogdemyndigheten.

En betalningsanmärkning är alltså inte något kronofogden eller banken ger dig, det är kreditupplysningsföretagen som sätter betalningsanmärkningarna. Dessa kreditupplysningsföretag hämtar offentliga uppgifter från olika myndigheters register, i första hand kronofogdemyndighetens. Om en person förekommer i kronofogdemyndighetens register med en obetald skuld ger kreditupplysningsföretagen denne person en så kallas betalningsanmärkning. Denna anmärkning kan sedan banker, hyrsevärdar och kreditbolag se när de gör en kreditupplysning på personen som fått en betalningsanmärkning. Detta kan ställa till besvär då banken antagligen inte vill låna ut pengar till en person med betalningsanmärkningar likväl som hyresvärdar inte vill ha hyresgäster som har svårt att betala hyran.

En betalningsanmärkning för en privatperson ska ligga kvar hos kreditupplysningsföretaget i tre år från den dagen anmärkningen registrerades. För juridiska personer får uppgifterna finnas kvar i fem år. Det finns lite olika sätt att få en betalningsanmärkning på och på kronofogdens hemsida kan man läsa att några av dessa företeelser är:

  • när ett utslag meddelas. Det vill säga när ett betalningsföreläggande blir fastställt.
  • ansökan om betalningsföreläggande mot juridiska personer.
  • uppgifter om obetalda skatter, underhåll, TV-avgifter med mera. (Allmänna skulder)
  • utmätning
  • beslut om skuldsanering

Kort och gott kan man säga att en betalningsanmärkning är en indikation på att man inte skött sina betalningar. Det kan, som redan nämnts, leda till att man inte får ta banklån, hyra lägenhet eller liknande saker och man bör därför i den mån det går, undvika att hamna i den situationen.

Det är inte helt lätt att få en betalningsanmärkning heller då man oftast får en påminnelse på en räkning man missat att betala. Efter påminnelsen går det till ett inkassobolag som då försöker få in pengarna och inte förrän inkassobolaget misslyckats med att få dig att betala din räkning så går ärendet vidare till kronofogden och först då hamnar du i deras register och riskerar att få en betalningsanmärkning.

Ett bra sätt att undvika betalningsanmärkningar är att minst en gång i månaden se över vilka räkningar man fått och se till att dessa blir betalda, dubbelkolla också att alla räkningar från föregående månad är betalda och att eventuella påminnelser är betalda även dessa. Är man osäker så kan man alltid med fördel ringa till företaget man fått en påminnelse av. Det har hänt även mig ett par gånger att jag missat att betala en räkning och får en påminnelse. Jag brukar då alltid se till att betala räkningen omedelbart och sedan ringa företaget i fråga, be om ursäkt för den sena betalningen och berätta att betalningen är gjord och att de bör ha pengarna på sitt konto inom de närmaste bankdagarna. Försöker man att föra en dialog med företaget vars betalning man missat att betala så kan man i de flesta fall lösa många av de eventuella problem som kan uppstå innan detta sker. Det är vårt främsta råd, förutom att betala räkningarna i tid, kontakta de företag eller de personer som ni är skyldiga pengar och försök att diskutera fram en lösning med dem.