Jag har gett dig som läsare tips om hur man sparar pengar i mitt föregående inlägg i bloggen. Idag tänkte jag istället fokusera på hur man tjänar pengar. För det är ofta det som driver folk i skuld. Man vet inte riktigt vad man ska fokusera på och i jakten på pengar gör man misstag och satsar sin energi helt fel vilket i slutändan resulterar i att man förlorar pengar – helt tvärt emot vad man från början hade tänkt sig. Vissa beslut som folk tar kan man i efterhand definitivt konstatera att de varit okloka eller direkt dumdristiga. Sms-lån, till exempel, är ett sådant beslut som de allra flesta bittert får ångra. Man känner att man behöver pengar snabbt, kanske för att täcka en annan skuld. Man tar Sms-lånet och sedan är det kört.

Farbror-Barbo i Nile City sa att “det finns inga genvägar till det perfekta ljudet”. Träningsnarkomaner kör med samma mantra – “det finns inga genvägar till en hälsosam kropp”. Likadant gäller för din ekonomi. Det finns inga genvägar! Hårt arbete är det som gäller. Se till att du jobbar och får betalt för ditt jobb. Det är ibland lättare sagt än gjort i och med att det inte alltid finns så mycket jobb att få. Men har man landat ett jobb så gäller det att se till att man får ett överskott varje månad. Då kan man lägga undan pengar och skapa sig en buffert. Där har du tryggheten. I takt med att mer pengar läggs undan får du större och större trygghet.

Så vill man verkligen sammanfatta finns det egentligen bara tre punkter när det gäller att komma igång med att tjäna pengar:

1. Inse att det inte finns några genvägar
2. Jobba eller skaffa dig ett jobb på exempelvis platsbanken
3. Skapa dig förutsättningar så du kan lägga undan pengar varje månad