Sommarmånaderna är den perfekta lyxfällan för alla som behöver tänka på ekonomin och inte slösa pengar i onödan. Var och varannan butikskedja gör intensiva reklamkampanjer och berättar varför du behöver köpa just deras varor eller använda just deras tjänster. Det är allt från att tanka på en mack tre gånger i rad för att få ett specialerbjudande eller till att locka med sin partner på en romantisk get away för att bringa ny gnista till relationen.

Det finns bokstavligen tusentals olika saker som du förväntas att göra av med pengar på under semestern. Låt dig inte luras! Som vi skrev i inlägget Sluta slösa så kan det dåliga ekonomiska sinnet spela en ett spratt här.

Glass
Att äta glass är en typisk sommargrej och har man barn kan det svida i hjärtat att neka dessa en glasstrut i solen. Med det sagt är det ändå svårt att motivera att betala 45 kronor för en våffla med 3 kulor i, i synnerhet om man har flera barn som alla vill ha glass och vem vet, kanske vill man ha glass själv också. Helt plötsligt har man köpt glass för 150 kronor. Glassen man får i de absolut flesta glasskiosker skiljer sig inte nämnvärt från den man kan köpa i frysdisken på ICA. Och ett bra tips är att helt enkelt köpa ett Big Pack glass på din lokala matvaruhandel, köpa ett 10-pack våfflor och sedan ha med sig en sked och göra egna glasstrutar att avnjuta. Då betalar man runt 50 kronor istället för oerhört mycket mer glass och våfflor för en bråkdel av priset.

Uteserveringar
Här är nästa grej som är ett typiskt sommarfenomen i Sverige. Äta och/eller dricka på uteserveringar. Även här är det orimligt dyrt och finns egentligen ingen anledning att besöka dessa uteserveringar om man bara har en gnutta fantasi och lite planering i bakfickan. Åk till systemet och köp din favoritöl eller favoritvin för en spottstyver av priset. Och ta sedan dig själv och dina vänner till någon park eller havsklippa och avnjut drycken där. Vill man äta går det strålande att röra ihop en potatissallad och sås hemma för att sedan ta med sig en liten grill, eller nyttja någon som kommunen erbjuder och grilla det man vill ha till. Tycker man att det är kul att mingla och träffa nya människor finns det inget som hindrar att man gör det efter att man ätit och druckit på klipporna eller i parken och i och med det har man dragit ned på kostnaden väsentligt utan att egentligen ge upp någon av fördelarna man får på uteserveringen.

Det här är bara några få tips på hur du får sommarkassan att räcka till. Använd alltid sunt förnuft och handla aldrig något på impuls. Planera alltid dina inköp i förväg och tänk på att planering är ingalunda likställt med tråkigt eller att man gör uppoffringar. Man kan ha precis lika roligt och äta i stort sett lika flott som andra med större ekonomisk frihet om man bara ser till att planera i förväg och använda lite sunt ekonomiskt förnuft. Sommaren är en tid för lycka, värme och en massa annat härligt och det är förbannat att det ställer till ekonomiska bekymmer för så många. Mer om hur man sparar pengar hittar ni här. Vi måste helt enkelt lära oss att hantera vårt konsumtionsbegär och i och med det kan vi få njuta precis lika mycket som för de där pengar inte är ett problem. Tänk smart och planera i förväg är nyckeln för en glad, god och problemfri sommar.