Är man i en sådan situation att man riskerar att få, eller rentav redan har fått, en betalningsanmärkning kan det vara värt att reflektera lite över vad man kan göra annorlunda för att förbättra situationen och försöka att undvika att man hamnar i liknande situationer igen. Det finns så otroligt mycket sätt man kan spara pengar som inte ens är speciellt svårt eller jobbigt. Okunskap, lättja och helt enkelt ett dåligt ekonomiskt sinne är tre farliga saker när det kommer till att fixa till sin ekonomi. Däremot är dessa tre saker hyffsat lätta att bota. Okunskap botas så klart lättast av att ta till sig ny kunskap. Lättja ordnar man genom att man ser till att äta nyttigt och sova regelbundet tillsammans med någon form av fysisk aktivitet. Vill man inte träna hårt så räcker promenader gott och väl. Dåligt ekonomiskt sinne botas genom att man skaffar koll på sina utgifter.

Okunskap

Okunskapen och lättjan är egentligen ganska kraftigt relaterade till varandra då man kan argumentera för att det som leder till okunskap är just lättja. Man orkar helt enkelt inte läsa på och utbilda sig inom något nytt ämne. I det här fallet talar vi om ekonomi och hur man ska undvika att hamna i ekonomiska knipor där man riskerar att få betalningsanmärkningar. Okunskapen här kan gälla många olika detaljer när det kommer till hur man sköter sin ekonomi. Är man en person som gärna köper saker på kredit? Om man är i behov av en ny TV men inte har kontanter nog att betala den så köper man den på kredit utan att riktigt veta exakt vad det innebär till exempel. Hela systemet som finns med att köpa saker på kredit är en riktigt stor fälla. Anledningen är att när man köper saker på kredit så får man varan på direkten men ska sedan betala den under en lång tidsperiod. Så vad är det som är dåligt med kredit? Har man inte gott om pengar så man tvingas att köpa saker på kredit istället för kontant så kan det vara så att framtidens ekonomi är osäker och det är då väldigt dumt att binda upp sig för måntliga avbetalningar flera år framöver. Vad händer om man om ett år haft en tuff period med oförutsedda utgifter och helt enkelt inte har täckning för att betala sin del av avbetalningen den månaden? Jo, då får man problem. Utöver det så är det i de allra flesta fall så att man betalar mer för den vara man köper på kredit än om man betalar den kontant.

Om man köper en TV som kostar 5000 kronor på kredit så är det inte ovanligt att man, när alla avbetalningar är gjorda faktiskt betalat 5500 eller liknande. Det innebär alltså att man får betala en typ av ränta för TVn. Eftersom du inte betalar företaget direkt så har de indirekt lånat ut pengar till dig, i det här fallet i form av en TV, och för dessa utlånade pengar vill de ha ränta. Det är egentligen inga konstigheter men det här är en farlig fälla. Att köpa saker på avbetalning är något som i förstahand de som inte har ekonomiska förutsättningar att köpa vara kontant använder sig av, vilket innebär att man har folk med svag ekonomi som målgrupp och man utnyttjar deras ekonomiska svaghet till att suga ut extrapengar av dessa. Det är, i klarspråk, förjävligt hur det fungerar men det är tyvärr så världen ser ut idag. Det är inte mycket att göra åt det, utöver att vara medveten om hur det fungerar och i den mån man kan, aktivt ta avstånd från det. Stora företag utnyttjar fattiga konsumenter och lurar dem på ännu mer pengar. Vi matas dagligen med reklamer om hur mycket bättre våra liv skulle bli om vi hade den största TVn, den nyaste mobiltelefonen och liknande och för de som inte har råd att köpa dessa kontant, så finns det värdelösa avbetalningslösningar som kostar mer än om man köpt varan direkt. Det är jätteviktigt att veta om sånt här. Det är inte svårt att förlora tusentals kronor på att köpa saker på avbetalning.

En annan aspekt som okunskapen gör sig känt i är var man ska köpa sina varor. Eftersom vi hittils i förstahand diskuterat elektronikprodukter så vi stannar vid det ämnet även om det här gäller i stortsett allting som man någonsin köper. Många människor som behöver en ny TV tar tyvärr sin okunskap i högsta hugg, åker till El Giganten eller Media Markt eller liknande elektronikkedja, går fram till första bästa försäljare och säger ”Hej, jag behöver en ny TV.” Säljaren har då köparen helt i sin makt och kan med hjälp av formuleringen kring HD-upplösning, Ghosting, svärta, vitbalans, hz och input lag få den okunnige köparen att tro att han eller omöjligen kan köpa något annat än den sprillans nya och otroligt dyra super-TVn. Alla andra är ju värdelösa om man jämför. Rätt som det är sitter man på väg hem med en ny TV som kostade dubbelt så mycket som vad man egentligen tänkt betala och med en massa funktioner som man inte behöver. Utöver det så har man tvingats att betala kalaset på avbetalning. Hade man istället för okunskap haft massor med information så hade man på förväg kunnat veta exakt vad man behöver och letar efter hos den nya TVn och på internet gjort prisjämförelser och där köpt den där den är billigast. Här är ett typiskt exempel på hur okunskapen kan kosta väldigt mycket.

Lättja

Som jag nämnde i början av avsnittet för okunskap så är lättja och okunskap väldigt tätt sammanknutna. Allting som står i avsnittet ovan kan också bero på lättja. Att man helt enkelt inte orkar bry sig om att ta reda på vilken TV man behöver, var den är billigast och vilka flashiga säljargument som man inte ska gå på. Därför ska vi här fokusera på en helt annan aspekt där lättjan kostar mycket pengar. Det här är jättenkelt egentligen. Vi börjar här med att låtsas att vi går in i valfri matvarubutik. Vi går raka vägen till mejeriprodukterna och tittar på ägg. Det finns ägg i 6-pack, 12-pack, 15-pack, 16-pack, 20-pack och storpack. Äggen kan skilja jättemycket i pris. Allt från knappt en krona styck till flera kronor per ägg. Här tar den lata första bästa paket och stoppar i kundvagnen. Den medvetne som vill spara pengar tittar här på prisjämförelsen. Man kanske inte äter så mycket ägg att man kan köpa ett storpack utan att behöva slänga hälften för att de passerat utgångsdatumet. Då ska man naturligtvis inte köpa dessa trots att de oftast har billigast styckpris. Här får man helt enkelt räkna ut hur vilket som är det mest prisvärda paketet att köpa. Det ska vara ett så lågt styckpris som möjligt utan att det ska vara så många ägg att man riskerar att behöva kasta några för att utgångsdatumet passeras. När man sedan kommer till grönsaksdisken och ska köpa sitt paket med fryst broccoli. Även här finns det många valmöjligheter. Vi har Findus, eldorado, Gi, ICA Basic (om det är en ICA-butik vi är i) säkerligen något ekologiskt alternativ och så vidare. Nu tycker jag alltid att man ska sträva efter att köpa ekologiskt men om man vill få ordning på en sviktande ekonomi har man, till en början, inte råd att unna sig sådant lyx. Där ska man ta den billigaste broccolin, oavsett hur bra Findus reklamer på TV är. Det skiljer ganska mycket i pris mellan lågprismärkena och Findus och andra ”högprismärken”. Jämför, jämför och jämför! Det är A och O. Om man storhandlar för en eller två veckor kan man spara flera hundra kronor genom att helt enkelt jämföra priser och köpa det billigaste alternativet.

Dåligt ekonomiskt sinne

Här är det nog många som platsar in. Utan att försöka bli så långdragen i det här avsnittet så ska jag direkt gå in på hur man ska göra för att tygla sitt ekonomiska sinne. Det här kräver lite arbete och att man tvingar sig till att faktiskt genomföra det som krävs. Varje gång man handlar så ska man spara kvittot. Alltid, oavsett var eller vad man handlar. När man kommer hem ska man lägga kvittot i sin kvittolåda eller var man nu väljer att spara alla kvitton. Och så ofta som möjligt, minst en gång i veckan, så ska man sätta sig med alla kvitton och skriva in vad man köpt i ett excelark. Dela upp inköpen enligt olika kategorier så att man lätt kan få en överblick och se hur mycket man spenderat på mat, nöje, hushåll och liknande. Ta här varje månad och titta igenom vad man spenderat pengar föregående månad på. Här kommer det antaligen bli väldigt tydligt, väldigt fort, var läckaget i plånboken beror på. Tankar man bilen på den billigaste macken? Har man för vana att passa på att köpa en korv eller bulle i samband med att man tankar? En bulle eller korv kostar mer än dubbelt så mycket på en bensinmack än om man istället hade köpt den på en matvaruaffär och ätit den hemma. Vilka nöjen har man gjort av med pengar på? Hade man behövt göra av med så mycket eller finns det rent av billigare, eller gratis, nöjen som är minst lika roliga som man kan göra istället. Om man vill råda bot på sina onödiga utgifter är det här jätteviktigt och en otrolig hjälp. Man kommer här tvingas till att bli medveten om vad man egentligen gör av med pengar på, och man får då på köpet en typ av medvetenhet om vilka ockerpriser vissa butiker tar för vissa varor.

Om vi återgår till korv med bröd. På en mack kostar korv med bröd någonstans runt 20-30 kronor. Statoil gör reklam om att man alltid kan få en korv med bröd hos dem för 10 kronor. Dock är det små kokta korvar som inte mättar för fem öre. Skulle man istället köpa korv med bröd på en matvarubutik så kostar det kanske 50-60 kronor för 10 korvar och bröd. Det blir ett styckpris på 5-6 kronor styck, till skillnad från dessa 20-30 kronor som det i vanliga fall kostar på macker. Utöver det så kanske man vill ha något att dricka till? Vips så är vi uppe i nästan 50 kronor för en måltid som man inte ens blir speciellt mätt på. Köp aldrig färdig mat, i synnerhet inte på bensinmackar. Jag kan fortsätta med andra exempel i oändlighet men det är onödigt eftersom du som läser det här redan har bestämt dig för att spara alla kvitton och få koll på dina utgifter. Då kommer du själv att se det här väldigt snart och du behöver inte ha någon främling på internet som avråder dig från att köpa korv på bensinmacken utan du kommer själv att se att det blir mycket pengar för väldigt lite som rinner iväg där.

Som en sista liten tankeställare så vill jag bara nämna, köpa kläder? Kollar Second hand. Det finns mycket second handbutiker runt om i vårt avlånga land och även om det finns mycket skabbiga saker där så finns det även guldkorn också. Ta en sväng förbi din lokala secondhandaffär och se om det inte finns några fina skjortor eller liknande i nyskick för en bråkdel av vad de hade kostat nya i butik.